Yazar Mesaj
^^özen^^

Yer: İstanbul
Meslek: İlgili

Tarih: 2007-02-23 00:17:38

Sizce Türk modasının şu anda dünyadaki yeri nedir?

Türk modasının aslında dünyada çok iyi bir yere gelmek üzere. Çünkü Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü çok iyi bir noktada. Özellikle Türk kumaşçıları altyapılarını çok güçlü hale getirerek son yıllarda işin moda tarafına ağırlık verdiler. Bu nedenle Türkiye artık ön sezonları sunabiliyor, yani yaratıcı kumaşlar üretebiliyor ve İstanbul'da olduğu gibi Londra ve New York'taki fuarlarda da artık kendilerini gösterebiliyorlar. 10 yıl önce bu işe başladığımda Türkiye'de yenilikçi, bir-iki sezon sonrasına dönük yaratıcı kumaş bulmakta zorlanıyorduk. Fakat bugün Türk kumaş sektörü gerçekten çok güçlenmiş durumda. Konfeksiyonda altyapı ve kalite olarak çok iyi yerlere geldi. Bütün dünyada Türk tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin kalitesi kendini kabul ettirdi. Bu da Türk modasına ve modacısına yansıyor.

Peki Türk modasının daha iyi yerlere gelmesi için neler yapılması gerekiyor?

Öncelikle işbirliği yapmamız gerekiyor. Çünkü ben ve benim gibi birkaç modacı çok büyük özverilerle yurtdışında bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ancak bizlerin gerçekgerçek anlamda bir marka olmamız için desteğe ihtiyacımız var. Modacıların dev markalara dönüşmesi için özellikle gençlerin desteklenmesi gerekiyor. Yani şu anda dünyada Türk modasını temsil eden bizlerin bir Gucci, Christian Dior veya Ralph Lauren olmamız için desteğe ihtiyacımız var.

Türk konfeksiyon sektörüne bir işbirliği çağrısı mı yapıyorsunuz? Peki bu nasıl olacak?

Evet işbirliği çağrısı yapıyorum. Çünkü bizler bugüne kadar yaptıklarımızı yanımızda kimse olmadan başardık. Ancak artık çok güçlü bir tekstil ve konfeksiyon sanayiimiz var, bu nedenle onların desteğini istiyoruz. Bu işbirliği iki taraf için ve Türkiye için çok olumlu sonuçlar verecek. Yani tekstil ve konfeksiyon devlerinin bu işe yatırım yapması, yönelmesi, önem verip, yaratıcı koleksiyonlar için genç bir modacının arkasına geçip onun ismiyle koleksiyon yaratmaları gerekiyor. Örneğin ben Sabancı Holding bünyesindeki kumaş devi Bossa ile çalışıyorum. Benim önerilerimle kullanacağım kumaşları benim için özel üretiyorlar, birlikte geliştiriyoruz. Ben yılda birkaç kez Adana'ya gidiyorum. Orda yaratıcı bir ekiple biryapmadıgım ıcın bısı dıyemıcem.
Sizce Türkiye'de tasarıma yeterince önem veriliyor mu?

Son yıllarda bu konuda oldukça olumlu gelişmeler var. İTKİB bir moda enstitüsü açtı, Marmara Üniversitesi'nde çok güzel bir tasarım bölümü var. Ancak bunların arkasının gelmesi gerekiyor. Çünkü insan eğitimi çok önemli. Gelecek vaat eden genç modacıların mutlaka yurtdışına yollanmaları, orda kalmaları, New York, Londra, Paris ve Tokyo gibi moda merkezlerinde bir süre kalıp buraların havasını koklamaları gerekiyor

Stylegusto - The Style Professionals