| Yazar |
Mesaj |
|
nyusen

Yer: Bursa
Meslek: İlgili
|
|
Tarih:
2009-01-27 07:27:01 |
|
|
arkadaslar aranizda modelist ile calisip hic duzeltme yapmadan cizimi teslim ettiginiz gibi birebir kalibini alaniniz war mi?yada teknik cizimlerinizde modelin ayrintilari icin ekstra bir sey yapiormusunuz?ben bu konuda ciddi sikinti yasiyorum onerilerinizi bekliyorum...  |
|
keyifliz

Yer: Ağrı
Meslek: Diğer |
|
Tarih:
2009-12-07 08:54:16 |
# 11277 |
|
benim de sorunum basalrda buydu dusundugun tasarim modelistin elinden istedigin gibi cikmiyor.ama bu sorun ancak soyle cozuluyor. sende yavas yavas kaliptan olcuden anliyorsun ve mudahale ediyorsun. zamanla asiliyor ben simdi ayni modalistle 4 yildir calisiyorum o sorun halloldu artik:)))
  |
|
seraphin

Yer: İstanbul
Meslek: Sanat |
|
Tarih:
2009-11-26 08:59:03 |
# 11259 |
|
ne adamlar var ya msn vermek icin nasil bir bahanedir basit bu numaralar.
  |
|
celalaslan

Meslek: İlgili |
|
Tarih:
2009-11-25 21:23:41 |
# 11258 |
|
eger modelist + stilist olmasi gereken vasiflarda ise mutlaka anlar.aksini idda eden varsa . celalaslan_646@hotmail.com da beklerim.
  |
|
trent istanbul

|
Tarih:
2009-11-15 22:20:49 |
# 11218 |
|
nitelikli firmalarla calisilmadigi surece ve en onemlisi gelir dengesizligi duzeltilmedigi surece bu sorun elbet olucaktir...
su zamanda modelhanelerin misyonunu,,, isverenlere kavratmak pek mumkun diil.
onceden ornekleme yapiyorum, bir stilistin aylik geliri! 7 bin lira, modelistin geliri 2.500 - 3 bin lira gibi rakamlarla olculurken simdilerde rakamlar gulunc bir hal aldi...
gelir dengesizligi diyorum ya,,,,
modelistin, stilistin gelirlerini ve ozgunluklerini dengeledikten sonra saniyorum bir modelistten ve stilistten herseyi beklemek hakkimiz olacaktir....
ozaman yapmadiginda yada yapamadiginda acimasiz elestirilere de herkez acik olur saniyorum :)
bu arada misak-i milliyi geciyorum moda camiasinda istanbul saygin bir konumda olmasina ragmen sanatsal bir deger beklemek komik bir durum bence...
kar amaci guden hic birseyden sanatsal bir deger beklenmemeli...
sizce?
  |
|
ehlikeyif

|
Tarih:
2009-11-14 08:31:42 |
# 11215 |
|
stilistle modelistin sahip oldugu haklar esit degil, bunu biraz acacak olursak en son calistigim is yerinde karsilastigim sorunu ornek verebilirim...
calistigim yerde 3 modelist, 3 de stilist vardi ama stilistlerin hepsi de stajiyerdi yine de ozellikle birinin cizimleri cok guzeldi, o kisi biraz kaliptan da anliyordu, ama biraz kustah bir tipi vardi, kendisi benim yari yasim olmasina ragmen bana karsi kullandigi uslup hic hos degildi...neyse simdi isin bu yonune girmek istemiyorum...
bahsettigim sorun suydu, ben yillarin tecrubesiyle bir seyi cok iyi farkettim ki, her zaman kaliptan kumasa calismak kaliteli sonuc vermiyor, bazi modeller var ki, once kalipsiz direk kumasi mankene igneleyip, toplama yontemi ile gereken gode ve drapelerin dususunu tasarimimiza en uygun havayi verecek sekilde dizayn edip daha sonra uzerlerinde gerekli isaretler alinarak mankenden cikarip citlarinii,duz ip yonunu ve formunun kaliba aktarilmasi gerekiyor...
bahsettigim stilist arkadas, kafasinda ki bir modeli mankende kesip bicerek olusturmaya calisiyordu ve isveren de ortaya ithafen ! goruyor musunuz gusto!yu (formu) benim istedigim de iste bu !...iyi guzel de o kalipsiz direk kumasi keserek calismisti.
ama maalesef tekstil sektorunde modelistin kumasa el surmesi adeta yasaklanmis, sanki kumaslar, aksesuarlar stilistin uzerine zimmetli, o zaman da haksizlik oluyor, cunku bahsettigim yontemle az tecrubeyle yuksek basari elde etmek mumkun, yildirim mayruklar, cemil ipekciler, vs.. hep bu yontemle calisirlar... adamlar bi model icin metrelerce kumasi alirlar karsilarina mankenin uzerinde kesip bicip hayallerindeki tasarimi elde etmeye calisirlar.bizler ise aman kumasi harcama, ziyan etme bi modeli bi kerede oturt, 2. ye diktirme ikazlari altinda is yapmaya calisiyoruz...
modelist kumasla, aksesuarla hasir nesir olmali, ama bu hak onlara taninmiyor, bu da isverenin bilincsizliginden kaynaklaniyor...
bence stilistle modelist ayni kisi olsa cok daha iyi olurdu, bazi firmalar bu yontemi tercih ediyorlar ama o zaman da ucret sorunu yasaniyor,bir kisiye 2 is yaptirip, tek kisilik ucret odemeye kalkiyorlar...zaten fiyatlar cok dustu, ben bu meslege ilk basladigim yillarda modelistle makinaci ucretleri arasinda 3 misli fark vardi, ama simdi is verenler kalibi, tasarimi ayni kisiden bekliyor, fakat is maas tebitine geldiginde neredeyse makinacilarin seviyesinde rakam veriyorlar...
isin kotu yani aramizda bazi kisiler bu rakamlari kabul ediyor, bu da piyasanin dusmesine neden oluyor...
  |
|
nyusen

Yer: Bursa
|
Tarih:
2009-11-12 10:05:18 |
# 11205 |
|
modelist stilist tartismasina dondurmeyelim isi arkadaslar !! tabiki dikis ve kalip biliyorum ve her zaman stilistlerin kalip ve dikis bilmelerinden yanayim benm tek savunduum modelistin cikarabilcei gibi kolay kalip dusunup is yaptiinda stilist kisitlanir zaten maliyet yonunde bir suru kisitlamaya maruz kaliyoruz birde modelistin isini dusunerek is yaparsak yaraticiliimizin vay haline diyorum!! modelistler uretimin nerdeyse butun yukunu tasirlar bu yuzden yaptiiniz ise cok saygi duyuyorum ciddi anlamda sabir ve kafa isi modelistlik ama tabiki stilistlerinde yetistirmesi gereken kolleksiyon oluyor ve bazen bizi yavaslatan hersey canimizi sikabiliyor:))bi arkadasimiz forumda cok guzel bi alinti yapmisti stilist karalar modelist temizler aslina bakarsaniz durumuz tam ozeti de bu.....
  |
|
rose76

Yer:
Meslek: |
|
Tarih:
2009-11-12 07:58:53 |
# 11204 |
|
merhaba ehlikeyf size katiliyorum. bu sektorde hic bulunmadim ve calismadim hic bir tecrubem yok aslina bakarsaniz. fakat sundan eminim ki genel olarak her sektorde de bu sekilde.karsilikli anlayis ve hosgoru ile ne istedigini bilmeyi ve bunu hissettirmeyi basarabildigin surece hic bir tarafin zorlanacagini dusunmuyorum. ...
  |
|
ardancan

Meslek: Diğer |
|
Tarih:
2009-11-11 15:00:09 |
# 11198 |
|
konuya herkez hakim soylenecek bi soz yok .......
  |
|
ehlikeyif

|
Tarih:
2009-11-11 00:05:25 |
# 11197 |
|
herkese merhaba,
ben zaman zamman bosluklari olmakla birlikte yaklasik 15 yillik deneyime sahip bir modelistim.
ayrica tekstil!in icinden geldigim icin (overlok, singer, resme, dokuma ve penye abiye,gelinlik vs...) dikimden de iyi anlarim, dokuma bolumunde bayan ceket, etek, pantolon vs.. uzerine modelmakinacilik dahi yaptim zamaninda, dikisim o derece iyidir...hatta modelistlige ilk basladigim yillarda bunun cok faydasini goruyordum, sorunlari kolay asmami sagladi, ayrica firmalarin personel tercihlerinde + deger oldu hep benim adima...
ayrica hobi olarak karakalem ve yagliboya resim dersleri de aldim, portre cizebilecek kadar iyiyim karakalemde bundan dolayidir ki, arada firsat buldukca model de ciziyorum...
ama buna ragmen is bulmakta cok zorlaniyorum, cunku referanslarim cok zayif, sebebi ise zamaninda tesettur nedeni ile buyuk firmalara giremedim, kucuk firmalar da ya sezonluk calistiriyorlar ya da kisa surede kapaniyorlar...
modelistlerin stilistleri anlayamamalarinin en buyuk nedeni, gercekten dikis bilmemeleri, ve hayal edilen her modelin kaliba dokulse bile kumasta o havayi veremeyecegini tam kavrayamamalari.
bazi modeller hasbel kader 1 kere yapilsa bile, seri uretimi cok zahmetli oluyor.
ayrica diger bir sorun da su ki, bence en onemli sorun bu...
her modelin 1 kerede oturtulmasini bekliyorlar, halbuki, onemli olan tasarlanan modelin havasina en yakin formu bulmak ve bu eger 1. dikimde gerceklesmiyorsa 2. hatta yeri geldiginde 3. denemeye sicak bakmalilar.
cunku bir modelist 20 yillik tecrubeye de sahip olsa karsisina kendini zorlayacak bir model mutlaka cikacaktir, zaten dikkat ederseniz ulkemizde yaklasik 10-15 yil oncesine kadar uretilen modellerin formlari ile gunumuzde uretilen modellerin formlari arasinda cok fark var. dokuma olsun, orme olsun modeller vucudu cok sariyor, lycra kumaslari vucuda oturtmak belki kolay olabilir, ama dokumayi vucuda oturttukca sorun cikiyor,kalip mukemmellestikce illa bir seyler goze batiyor...bu yuzden bazi modeller vardir ki, sonuc alinmasi 2.3. dikimi gerektirebilir, bunu goze almazsaniz surekli modelist degistirirsiniz, bu da sizi 1 adim ileri 2 adim geri goturur.
modelhane personelinin ( modelist, stilist,modelmakinaci, hatta modelist yardimcisinin ) kisa araliklarla degismesi basariyi engeler, huzuru bozar. o yuzden ozellikle modelhane personelinin ekip calismasini bilmesi cok onemli...
ama bu her modelin 2 kez dikilecegi anlamina da gelmemelidir...
  |
|
zhlbrk08

Yer: Ankara
|
Tarih:
2009-09-23 06:52:15 |
# 10980 |
|
sorun benim modelistteymis,o cikti sorun kokten huzura donustu ..zhlbrk olarak yazmisim bu foruma msj , uzun sure once....okuyunca ah dedim ne kadar sabirliymisim:)darisi diger stilistlere:)
  |
|