| Yazar |
Mesaj |
|
gmd_

Yer: İstanbul
Meslek: İlgili
|
|
Tarih:
2006-10-01 13:49:35 |
|
|
Aslında bu başlığı nereye açaçacağımı şaşırdım
:)) burayı uygun gördüm..
daha yeniyim sektörde ilk işim ve 4 aydır çalışıyorum ancak gerçekten çok dikkatimi çeken bir sürü öğeler var gerek sektör hakkında gerrek moda hakkında gerekte iş verenler hakkında :)
gelelim bu konunun tasarım kısmına
pek çok tasarımcı stilist yada moda tasarımcısı hepsinin yaptığı ortak bir hatayı gördüm en meşhurundan en sıradanına kadar.......
hata şu; yapılan tasarımların çoğu imalat amacıyla yapılıyor yada o şekilde veriliyor ama hep tek düşünerek yapılıyor houte couture tarzı var ..
ÖRNEK 1:)))
FİRMAmızın stilisti bir tasarım yapmış modelhane şeflerinden biri kafayı sıyırmak üzere stilistin yardımcısna laf anlatmaya çalışıyor!!
'' BU KUMAŞA BU DİKİŞ OLMAZ KASAR KUMAŞI CİNSİNE AYKIRI BOYDAN ÇEKER SİMETRİSİ BOZULUR BEDEN UFALIR PAY VERDİĞİMİZ ZAMANDA BU SÜSÜ DİKİŞLER İSTEDİĞİNİZ GİBİ DURMAZ ............''
KADINCAĞIZ KENDİNİ PARÇALADI
VE BAHAR KORÇAN
LİNEADECORA TASARLADIĞI BİR MUTFAK ÖNLÜĞÜ
İKİ FARKLI MODELİ VAR
MODELLERDEN BİRİNDE İKİ TANE CEP VAR VE CEPLER ÜSTÜSTE
ALTTAKİ CEPİN DÜN İPİ MODEL İTİBARİYLE TERS,BÜTÜN PARÇALARIN KESİMİ DÜZ İP YÖNÜNDE YALNIZCA O CEP PARÇASININ ENİNE( fitilii bir pike düşünün)
MODELHANEDEN MODEL ÇIKANA KADAR 2 GÜN GEÇTİ ASLINDA YARIM GÜNLÜK BİR MODELDİ KOMPLE Sİ
AMA YANLIŞ KESİLDİ:s:s:
TABİ KİMSE SESSİNİ ÇIKARMIYOR O AYRI AMA BU İŞİ YAPANLARIN HEPSİNİN ORTAK Bİ FİKRİ VAR ' imlatta yandık!!''
YANİ TASARIMLARINIZI YAPARKEN DÜŞÜNMELİSİNİZ
KİŞİYE ÖZELMİ? İMALAT MI?
İKİSİNİNDE KENDİNE GÖRE İNCE AYRINTILARI VAR VE BU AYRINTILARI ÇOK İYİ BİLMEK LAZIM Kİ
BİR DEFA YAPTIĞIMIZ BİR ŞEYİ 10 KERE BAŞA SARIP YAPMAK ZORUNDA KALMAYALIM
SAYGILAR  |
|
zynp

Meslek: İlgili |
|
Tarih:
2006-10-09 14:11:09 |
# 2720 |
|
tabiki bir tasarımcının amodelistlik bilgisinin olması gerekiyor ama tasarımcılara yani göz önünde olanlara bakınca şöyle bişey görüyorum ünlü bi tasarımcı bir markaya cep telefonu tasarlıyo birisine ayakkabı başka bir tasarımcı mobilya tasarlıyo.Bu yaptıklarının hepsinin detaylarını bilmesi olanaksız.Tasarımcının arkasında iyi bir ekip olması lazım ki Tasarımcıya da hayal edebilecek zaman kalsın.Ben böyle düşünüyorum..
  |
|
enm-g

|
Tarih:
2006-10-07 09:43:06 |
# 2681 |
|
yorum ve dusunceler guzel ılerleme var
  |
|
guldeniz

|
Tarih:
2006-10-06 22:08:23 |
# 2672 |
|
Öncelikle iyi bir tasarımcı olabilmek için konu ile ilgili gerekli bilgilere sahip olmak lazım tasarım sadece çizimde bitmiyor üretim olarak değerlendirirsek çizdiğiniz modelin hangi kumaşa uygun olacağını bilmek ve tamamlayıcı aksesuarları uyum içinde kullanmak gerekli aynı zamanda mevcut müşteri portföyüne hitap etmeli ve sezon trendlerini taşıyan çizgiler renkler mevcut olmalı eğer show amaçlı yada kişiye özel olursa onda sınır yoktur çuvaldan bile olur çünkü kişiye özel tasarım serbest bir çalışmadır insan ütopyasında sınır yoktur ve ekip çalışması çok önemlidir iyi bir verim alabilmek için ekip arkadaşlarını doğru seçmek gereklidir iyi bir konuma gelmek içinse şöyle bir benzetme yapacağım (para hayatımızda ihtiyaçlarımızı karşılamamız için bir araçtır )textil : yeni başlayan arkadaşlar içinse çalıştıkları firmalar hedeflerine ulaşmak için bir basamaktır fakat parada olduğu gibi doğru kullanmak ve harcamak gerekli ( harcamaktan kastım firmanın sana katacağı birşey kalmadı ise ve senin firmaya katacağın birşey kalmadı ise firma değiştirilmeli bir yerde patron mantığı gibi işçi verimsiz olmaya başlayınca işine son veriliyor yada üretimde artış olmuyorsa köklü değişikliğe başvuruluyor) tabi bu söylediğim kendini meslek alanında geliştirmek isteyen öğrenmekten bıkmayan,hedefçi, azimli ve hırslı olan arkadaşlar için geçerli yazdıkça bitmiyor görüşlerimi en kısa biçimde şimdilik bu kadar ifade ediyorummm.......
  |
|
Teaurea_

|
Tarih:
2006-10-06 17:25:16 |
# 2666 |
|
arkadaşlar yaptığımız iş bulunduğumuz sektör textil başka bir şey değil bu sektörde bir ekip çalışması olmalı olmadan yürümez zaten bide bu meslekteki hatalar kapanmıyor we adamın yüzüne şamar gibi patlıyor benim başıma geldi bu olay o an yerin yarılmasını istedim 15 kişilik bir gurup resmen kelimelerlen linç e uğradı herkezündekine bakmalı bence bunu söyleme sebebim benim şefimin bu sazanlığı yapmasıydı 1 kişi yüzünden 15 kişi yerin dibine sokuldu
  |
|
sincera

|
Tarih:
2006-10-06 14:38:05 |
# 2661 |
|
evet eeylulum biliyorum işte buna isayanım da çünkü bu durum tam anlamı ile işi bilmeyenlerin ne iş olsa yaparım demeleri ile başladı ve senin gibi işi bilen insanlar da gerçek anlamda tam anlamıyla verimli olabilecekleri işi yapmak yerine onların ortaya çıkardıkları duruma alıştırılmış işverenlerin yanında mecburiyetten çalışmaya başlamak zorunda kaldı.Bende iş görüşmesine gittiğimde bu tarz çalışmaya alışmış birkaç firma ile karşılaştım utanmasa müşteri geldiğinde çay servisi de yapar mısın diyecekler.Şuan benim bildiğim piyasada bir makineci maaşına çalışan modelist-stilistler var sonra aramızdaki farkı anlatmak yada iş bilenin işinin karşılığı olan rakamı talep etmesi uçuk kaçıyor.5yıl önceki maaşımı bile dile getiremez oldum ben.Komik ve çok acı. Sen yapman gereken işi yapabileceğin dikkatini dağıtmadan çalışabileceğin bir firmada olsan eminim kariyer çizginin rotasını daha hızla yükseltirsin ama şartlar malesef iş bilenle bilmeyeni ayırmıyor.Kurunun yanında yaş da yanıyor.
  |
|
EeyLuL011

|
Tarih:
2006-10-05 17:11:20 |
# 2639 |
|
kesinlikle haklısın ama firmaların çogu böyle sende bilirsin az eleman çok iş!
  |
|
sincera

|
Tarih:
2006-10-05 17:07:00 |
# 2638 |
|
işte vurgulamak istediğim noktayı yakalamışsın tasarım yaptığın işlerin doğru harmanlanması ile anlam kazanır,tasarımcı tüm detayları düşünüp doğru bir şekilde uygulatmak için senin gibi bilgi sahibi olmalıdır ama herşeyde sırtına yüklenince ne uzar ne kısalır arada sıkışıp kalır.Sadece tasarım yaptığını düşün yada modalistlik daha az stres daha fazla verim olmaz mı işte budur işin özü
  |
|
EeyLuL011

|
Tarih:
2006-10-05 16:32:45 |
# 2636 |
|
bende şuan hepsini birden yapıyorum hem stilist hem modelist hatta model makinacı ama ben hepsinin eğitimin aldım hemde 7 sene boyunca ama bi konuda haklısım muhakkat bişiler yarım kalıyo
  |
|
sincera

|
Tarih:
2006-10-05 16:29:03 |
# 2635 |
|
arkadaşlar ben 1992 yılından beri bu işi yapıyorum benim başladığım yıllarda tasarımcı denilebilecek az sayıda insan vardı ki ben hala kendime tasarımcıyım demiyorum ama son zamanlarda görüyorum ki modelist olarak çok iyi olan arkadaşalar artık tasarımda yapmaya başladı hele 3 aylık halkeğitim kursu alıp tasarımcıyım diyen o kadar çok insan varki.İşte bütün sorun burda.Bana göre bir tasarımcı kalıp ve dikiş teknilerini bilmeli ve ona göre tasarım yapmalı.Amma diğer taraftan tasarım yapmak ile modelistliğin birbiriyle bağlantılı hatta birbirlrinin olmazsa olmazları olduğunu bilmeli tamamlayıcı olarak görmeli.Ama en önemlisi aralarındaki farkı da unutmamalı.Son çalıştığım iki modelist arkadaşım hayatlarında hiç tasarım yapmadıkları eğitimini almadıkları halde şuan stilist-modelist olarak çalışmayı deniyor.Ne kadar başarılı olacaklar zaman gösterecek ama bence insan her alanda profesyonelleşemez.Hepsini bir arada yapmaya çalışırsan mutlaka bir yerlerden açık verme riskin artar.
  |
|
EeyLuL011

|
Tarih:
2006-10-05 14:34:47 |
# 2621 |
|
kesinlikle katılıyorum.bi kere bi tasarımcının hem kalıp hem dikim bilgisine sahip olması gerekirki adı TASARIMCI olabilsin yoksa sadece güzel resimler olarak kalır tasarımları
  |
|